PRIVACY NOTICE

 

We at ITAG Technology Sdn Bhd (hereinafter called “the Company”), respect the privacy of our clients and consider protecting and safeguarding their privacy and personal data of utmost importance.  We treat and view your personal data very seriously and have therefore developed a privacy policy that serves as a guide on the collection, processing, use, disclosure, retention and disposal of your Personal Data by the Company and this privacy policy is prepared pursuant to the requirements of the Personal Data Protection Act 2010 (hereinafter called “the Act”).  

 

1.                  Collection of Personal Data and the purpose of collection

 

When you first approach or retain the Company for our services or as requested by the Company, you may have provided data and information about yourself or your transaction(s)/case(s) (hereinafter called “Personal Data”) to enable us to negotiate, verify, prepare, enter into, process, execute, communicate, perfect and/or complete any transaction(s)/case(s) with and/or for you.  The collection, retention, usage, process, disclosure and disposal of your Personal Data is necessary in order for us to negotiate, verify, prepare, execute, process, communicate and complete your transaction(s)/case(s) and/or for purpose of compliance with any laws and/or regulations.

 

2.                  Nature of Personal Data

 

The Personal Data collected may include but is not limited to the following:-

 

a)      name, identity card number, passport number;

b)      contact information including address, email address, phone number;

c)       other sensitive data such as age, gender, date of birth, marital status, amount of income, dependents, race, nationality, income tax details and etc;

d)      verification information we receive from public records, other entities and/or individuals; and/or

e)      other relevant information necessary in respect of the transaction(s)/ case(s).

 

3.                  Impact resulting from failure to supply and/ or update your Personal Data

 

You shall provide and/or update us with the correct and current Personal Data at all times. The failure to supply and/or update such Personal Data will/may among others:

 

a)      cause the negotiation for the transaction(s)/case(s) to be unperformed, ceased, ineffective, incomplete and/or invalid;

b)      cause the drafting and preparation of the agreements, forms, declarations, documents, correspondence, communication, letters, court documents, opinions and/or will in respect of your transaction(s)/case(s) to be unperformed, ceased, ineffective, incomplete, invalid and/or illegal;   

c)       affect the ability of the parties to the transaction(s)/case(s) or their respective solicitors to enter into, execute, comply with and/or complete the necessary agreements, declarations, demands, laws, rules, regulations, notices and/or transaction(s)/case(s);

d)      result in the Company being unable to contact or correspond with you in respect to your transaction(s)/case(s); and/or

e)      result in the Company being unable to provide our services to you.

 

4.                      Disclosure of Personal Data

 

Personal Data provided to the Company maybe disclosed to the following third parties:

 

a)      corresponding parties related to your transaction(s)/case(s);

b)      any person to whom we are compelled or required to do so under law or in response to a competent or government agency;

c)       financial institutions related to your transaction(s)/case(s); and/or

d)      auditors, consultants, accountants or third party service providers engaged by the Company.

 

5.                  Retention and Disposal of Personal Data

 

We shall retain the Personal Data for a minimum period of six (6) years; or as long as your transaction(s)/Case(s) is still ongoing and uncompleted; or as long as may be lawfully required. Upon the expiry of the retention period, whichever is longest, we shall destroy and dispose off your Personal Data in a safe, secure and confidential manner.  

 

6.                  Security and Safeguards of Personal Data

 

We shall keep and process your data in a secure manner. We endeavour, where practicable, to implement the appropriate administrative and security safeguards and procedures to prevent the unauthorized or unlawful processing and accidental loss or destruction of your Personal Data.

 

7.                  Rights of Access and Queries/Choice in respect of your Personal Data

 

Under the Act, you have the right of access to your Personal Data held by us upon payment of a prescribed fee. You may also make a request to correct or update any of your Personal Data that is inaccurate, incomplete or not up-to-date or to limit the processing of your Personal Data.  You may address any queries, concerns, complaints and/or choice regarding the collection, process, usage, disclosure, retention and disposal of your Personal Data or regarding this Notice, using the following contact information provided.

 

Contact Information:

 

ITAG Technology Sdn Bhd 

No. I-3A-3, Block I, Setia Walk, 

Persiaran Wawasan, Pusat Bandar Puchong,

47160 Puchong, Selangor Darul Ehsan, Malaysia

Phone No. : +603-86597360

E-mail : marketing@itag.my

 

8.                        Language

 

This Privacy Notice is prepared in both the English language and Malay language.  In the event there is a conflict between the English version and the Malay version, the English version will prevail.

 


 

NOTIS PRIVASI

 

Kami di ITAG Technology Sdn Bhd (seterusnya dikenali sebagai “Syarikat Kami”) menghormati privasi klien-klien kami dan menganggapkan perlindungan dan penjagaan privasi dan data peribadi kamu sebagai perkara yang penting.  Kami memandang serius data peribadi anda,  oleh itu Syarikat Kami telah menggubalkan satu dasar privasi yang berfungsi sebagai panduan untuk pengumpulan, pemprosesan, penggunaan, pendedahan, penyimpanan dan pemusnahan data peribadi anda oleh Syarikat Kami dan dasar privasi ini disediakan selaras dengan kehendak Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (seterusnya dikenali sebagai “Akta tersebut”).  

 

1.                  Pungutan Data Peribadi dan Tujuan Pungutan

 

Ketika waktu pertama anda menjumpai atau menggunakan servis Syarikat Kami atau apabila dikehendaki oleh Syarikat Kami, anda mungkin telah memberikan data dan maklumat mengenai diri kamu atau transaksi/kes kamu (seterusnya dikenali sebagai “Data Peribadi”) untuk membolehkan Syarikat Kami untuk berunding, menyemak, menyediakan, memasuki, memproses, melaksanakan, berkomunikasi, menyempurnakan  dan/atau menyelesaikan sebarang transaksi/kes dengan dan/atau untuk pihak kamu.   Pengumpulan, penyimpanan, penggunaan, pemprosesan, pendedahan dan pemusnahan Data Peribadi anda adalah diperlukan untuk membolehkan Syarikat Kami untuk berunding, menyemak, menyedia, memasuki, memproses, berkomunikasi dan menyelesaikan sebarang transaksi/kes dengan dan/atau untuk pihak kamu dan/atau untuk tujuan mematuhi segala undang-undang dan/atau peraturan-peraturan.

 

2.                  Jenis Data Peribadi

 

Data Peribadi yang dikumpulkan termasuk tetapi tidak terhad kepada yang berikut: –

 

a)      Nama, nombor kad pengenalan, nombor passport;

b)      Maklumat komunikasi termasuk alamat, e-mel dan nombor telefon;

c)       Data-data sensitive yang lain seperti umur, jantina, tarikh lahir, status perkahwinan, jumlah pendapatan, jumlah tanggungan, bangsa, taraf warganegara, maklumat cukai pendapatan dan lain-lain;  

d)      Maklumat pengesahan yang diterima oleh Syarikat Kami dari rekod-rekod awam, entiti-entiti dan/atau individu lain; dan/atau

e)      Maklumat-maklumat lain yang diperlukan untuk tujuan transaksi/kes anda.

 

3.                  Kesan Kegagalan Memberi dan/atau Mengemaskini Data Peribadi

 

Anda mesti memberi kepada pihak kami Data Peribadi anda yang betul dan terkini dan/atau mengemaskininya pada setiap masa.  Kegagalan untuk memberi dan/atau mengemaskini Data Peribadi anda akan/mungkin mengakibatkan keadaan-keadaan berikut: –

 

a)      perundingan untuk transaksi/kes anda tidak dilangsungkan, diberhentikan, tidak berkesan, tidak sempurna dan/atau tidak sah;

b)      draf dan penyediaan perjanjian-perjanjian, borang-borang, akuan-akuan, dokumen-dokumen, surat, komunikasi, dokumen-dokumen mahkamah, pendapat dan/atau wasiat untuk transaksi/kes anda tidak dilangsungkan, diberhentikan, tidak berkesan, tidak sempurna, tidak sah dan/atau haram;

c)       menjejaskan keupayaan pihak-pihak yang terlibat dengan transaksi/kes anda atau peguam mereka untuk memasuki, menjalankan, mematuhi dan/atau menyempurnakan perjanjian-perjanjian, akuan-akuan, tuntutan-tuntutan, undang-undang, peraturan-peraturan, notis-notis dan/atau transaksi/kes;

d)      Syarikat Kami tidak dapat menghubungi atau berkomunikasi dengan pihak anda mengenai transaksi/kes anda; dan/atau

e)      Syarikat Kami tidak dapat melaksanakan servis kami kepada pihak kamu.

 

4.                  Pendedahan Penggunaan Data Peribadi

 

Data Peribadi yang diberikan kepada Syarikat Kami mungkin akan didedahkan kepada parti-parti berikut:-

 

a)      parti-parti terlibat yang berkaitan dengan transaksi/kes anda;

b)      kepada sesiapa yang Syarikat Kami wajib atau dikehendaki berbuat demikian mengikut sisi undang-undang atau apabila disuruh mana-mana agensi kerajaan yang berkuasa;

c)       institut-institut kewangan yang terlibat dengan transaksi/kes anda; dan/atau

d)      Juruaudit, perunding, akauntan atau pemberi-pemberi servis lain yang digunakan oleh pihak Syarikat Kami.

 

5.                  Penyimpanan dan Penghapusan Data Peribadi

 

Syarikat Kami akan penyimpan Data Peribadi untuk masa minima selama enam (6) tahun; atau selama transaksi/kes anda masih dijalankan dan belum diselesaikan; atau selama dikehedaki di sisi undang-undang.  Setelah tamatnya masa penyimpanan, yang mana paling lama, Syarikat Kami akan musnah dan hapuskan Data Peribadi anda dengan cara yang selamat dan sulit.

 

6.                  Sekuriti dan Perlindungan Data Peribadi  

 

Kami akan menyimpan dan memproses Data Peribadi anda dengan cara yang selamat. Kami akan berusaha, dimana boleh dibuat (‘where practicable’), untuk melaksanakan prosedur pentadbiran dan sekuriti yang sesuai untuk menghalang pemprosesan Data Peribadi anda yang tidak dibenarkan atau menyalahi undang-undang dan pemusnahan atau kerosakan tidak sengaja Data Peribadi anda.

 

7.                  Hak Akses Data Peribadi Anda

 

Di bawah Akta tersebut, anda mempunyai hak untuk akses kepada Data Peribadi anda yang disimpan oleh pihak Syarikat Kami dengan membayar fi yang ditetapkan.  Anda juga boleh membuat permintaan untuk membetulkan atau mengemaskini mana-mana Data Peribadi anda yang didapati tidak tepat, tidak lengkap, sudah luput atau untuk menghadkan pemprosesan Data Peribadi anda. Sebarang pertanyaan, kemusykilan, kebimbangan, aduan dan/atau pilihan mengenai pengumpulan, pemprosesan, penggunaan, pendedahan, penyimpanan dan pemusnahan Data Peribadi anda atau mengenai Notis ini, boleh dibuat kepada “Data Protection Officer” kami seperti dibawah:-

 

Hubungi Kami

 

Per: Pegawai Perlindungan Data 

ITAG Technology Sdn Bhd

No. I-3A-3, Block I, Setia Walk, 

Persiaran Wawasan, Pusat Bandar Puchong,

47160 Puchong, Selangor Darul Ehsan, Malaysia      

No. Telephone: +603-86597360

E-mail: marketing@itag.my

 

8.                  Bahasa

 

Notis Privasi ini diterbitkan dalam kedua-dua Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Sekiranya terdapat sebarang percanggahan Antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.